Biografie

Na 9 jaar aan topsport te hebben gedaan, heeft Margriet de Schutter haar carrière als shorttrackster in maart 2010 (na de Olympische Spelen in Vancouver) beëindigd. Om een zwart gat te voorkomen, pakte ze het laatste jaar van haar studie Internationale Communicatie weer op en besloot ze de specialisatie ‘Mediastiek’ aan de Hanzehogeschool te volgen. Al snel ontdekte ze hier haar liefde voor het maken van documentaires en besloot ze om hierin af te studeren.

 

Op het moment dat ze stopte met haar topsportcarrière heeft ze ervaren dat er qua nazorg voor topsporters die stoppen, nog veel te winnen valt. Dit bracht haar op het idee om hierover een documentaire te maken.

Met het schrijven van het scenario voor dit idee, won ze tijdens het Noordelijk Film Festival in november 2010 de Scenarioprijs, onder leiding van documentairemaker Thom Verheul. De jury stelde alleen één voorwaarde: de documentaire moest over haarzelf gaan. 

 

Als winnaar van de scenarioprijs mocht ze in samenwerking met een professioneel productieteam van Omrop Fryslân (waaronder Thom Verheul als supervisor & eindredacteur en Ismael Lotz als cameraman) de documentaire Diepgaan voor Vancouver in productie brengen voor uitzending op Nederland 2, in zendtijd van Fryslân DOK en Omrop Fryslân.

.

In 2011 richtte Margriet het online platform Extopsporter.nl op schreef in 2012 het boekStoppen & Doorgaan‘.

 

In februari 2021 publiceerde Margriet samen met Vincent Gouttebarge en Gino Kerkhoffs het boek en online platformThe Secret Balance of Champions – Health Challenges in Elite sport. Op donderdag 4 februari was de online lancering van het boek en nam voetballegende Marco van Basten het eerste exemplaar in ontvangst. 

 

Met bijdragen van: Petr Cech, Mo Farah, Marianne Timmer, Kiki Bertens, Dwight Phillips, Ila Borders, Pieter van den Hoogenband, Geremi Njitap Fotso, Danka Barteková, Arjen Robben, Maarten van der Weijden, Abhinav Bindra,Lydia Williams, Evgeniy Levchenko, Marit Bjørgen, Niccoló Campriani, Dorian van Rijsselberghe, Epke Zonderland, Blake Leeper, Elise Christie, Nouchka Fontijn, Zanele Mdodana, Florence Schelling, Alistair Overeem, Sarah Gregorius, Willie Gault, Chris Hoy, Steven Kitshoff, Jetze Plat, Suresh Raina, Apolo Anton Ohno, Chris Froome en voorwoord van Marco van Basten.

 

Als Nederlands voormalig shorttrackschaatser vindt Margriet de Schutter het verrijkend om als motivational speaker, presentator, interviewer en auteur met een grote passie voor sport actief te zijn.

Als host van de Olympic Club (restaurant / bar voor het Koningshuis, Olympische atleten, familie & vrienden van atleten en VIP’s) in het Holland Heineken House was ze eveneens actief op de Olympische Spelen van Londen 2012 , Sochi 2014, Rio de Janeiro 2016 en PyeongChang 2018.

 

Margriet is veelgevraagd spreker in binnen- en buitenland over hoe om te gaan met verandering, wat als het anders gaat dan verwacht en wat de geheime balans is van een kampioen. Met best practices van Olympische kampioenen in combinatie met haar eigen verhaal, geeft ze jou (of jouw organisatie) tools om het beste uit een situatie te halen en hoe je de ultieme balans (her)vindt naar succes.